Goud als bescherming tegen inflatie?

We leven in vreemde tijden. Zeker op economisch gebied is er een hoop aan de hand. In het afgelopen jaar hebben de centrale banken over de hele wereld enorm veel valuta gecreëerd. Historische hoeveelheden Dollars en Euro’s zijn er bijgedrukt. Dit alles om de klappen van de gezondheidscrisis op de kunnen vangen.

En alhoewel de centrale banken het eerst over zogenaamde ‘transitoire’ inflatie hadden, is het inmiddels bekend dat de inflatie nog wel even zal aanhouden. En dat merkt iedereen. Brandstoffen zoals benzine, diesel en gas knallen door het dak heen. Maar ook in de supermarkt begint het inmiddels duidelijk te worden dat voedsel duurder aan het worden is. Wanneer je inkomen gelijk blijft, ga je er dus in koopkracht op achteruit. Wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen inflatie?

Goud is schaars

Wat veel mensen inmiddels beginnen in te zien is dat schaarse goederen een mogelijke bescherming kunnen bieden tegen inflatie. Overheden kunnen maar geld bij blijven drukken, maar sommige goederen zijn schaars. Denk bijvoorbeeld aan goud. Alhoewel er veel goud boven de grond is, duurt het lang om dit te mijnen. Mensen zoeken naar het goud en gaan het vervolgens mijnen. Dit neemt tijd en arbeid in beslag en je kunt niet met je vingers knippen en zorgen voor extra goud.

Doordat goud schaars is, kan het mogelijk een bescherming bieden tegen de inflatie. Als er meer Euro’s of Dollars in omloop zijn, zouden goederen die schaars zijn in waarde moeten stijgen. Traditioneel gezien zien we beleggers vluchten naar edelmetalen zoals goud en zilver in tijden van onzekerheid. Een echte grote goudprijs prijsstijging in goud hebben we nog niet gezien, maar wie weet gaat dat nog komen. Dit artikel bevat geen financieel advies.