Water opwarmen met een ‘groene’ boiler

geld besparen energieGroene energie is een hot item. In Nederland, België en vanuit de E.U. is er veel aandacht voor het groener maken van de energievoorziening. Logisch ook wel misschien, want we hebben te maken met de opwarming van de aarde. De tekenen zijn er voldoende om te realiseren dat er iets gedaan moet worden. En hoe sneller we hiermee beginnen, hoe beter het is.

Je ziet de laatste jaren dan ook veel gebeuren op dit gebied. Auto’s worden zuiniger en stoten minder CO2 uit. Maar ook op het gebied van de energievoorziening van consumenten is er veel gebeurd. Het is tegenwoordig heel normaal op in een gemiddelde straat meerdere woningen te zien met zonnepanelen. Steeds meer consumenten investeren hierin, soms vanuit een idealistisch standpunt maar vaak ook voor het financiële plaatje. Het scheelt namelijk vaak een hoop geld.

Weg met die elektrische boiler

Zoals gezegd zijn de zonnepanelen inmiddels redelijk bekend bij het brede publiek. Veel mensen hebben er interesse in en maken er al gebruik van. Nu is ook de elektrische boiler aan de beurt, dat is namelijk een vrij onzuinige manier van water opwarmen. Vaak zie je zo’n elektrische boiler in een appartement terug. Er is een warmte element wat via elektriciteit het water opwarmt. De mensen die zo’n boiler hebben weten dat de stroomkosten flink kunnen oplopen, zeker wanneer je met een heel gezin gebruik maakt van dezelfde boiler. Er is een groen alternatief op deze boiler beschikbaar, wat voor veel mensen interessant zal zijn. Men kan hierdoor namelijk tot wel 75% besparing realiseren.

groene energieZo’n ‘groene’ boiler wordt de warmtepompboiler genoemd. Het grote verschil zit hem in de manier waarop het water opgewarmd zal worden. In plaats van de elektriciteit te gebruiken voor een warmte element, zoals bij een reguliere boiler, maakt de warmtepompboiler gebruik van de omgevingswarmte. De warmte zal aan de lucht worden onttrokken en middels een ingenieus systeem dat een warmtewisselaar heet zal het water in de boiler worden opgewarmd. Er wordt hier dus geen gebruik gemaakt van de zon, zoals bij een zonneboiler het geval is.

Alhoewel dat ook een optie is, zal dat systeem in de winter weinig warm water produceren. Bij een warmtepompboiler is dat niet het geval. Het is dus buitengewoon interessant. Wanneer gezinnen ook nog gebruik maken van bijvoorbeeld zonnepanelen, kan er zo groen mogelijk warm water geproduceerd worden. Je ziet dan ook vaak dat er voor een combinatie gekozen wordt om zoveel mogelijk besparing te realiseren en zo min mogelijk CO2 uit te stoten, voor het behoud van onze mooie planeet.